perjantai 24. lokakuuta 2008

Kuva-arvoitus

Mikä tämä on?


Vastaus:
Se on joko Tuulomaantorttu, Mokkaruutuja, Mona-Liisa tai vain Suklaaruudut. Niin monta nimeä kuin on leipojaakin. Toisten mielestä Tuulomaantorttu on vaalea ja Mokkaruudut tummia, mutta taas ohjeita löytyy jos jonkinmoisia. Meillä tehtiin aina Mona-Liisoja, Masaliisoiksi jotkut kutsuvat.

Noh, muokkasin reseptiä omasta halusta ja osittain puuttellisista varastoista, eli tuo syntyi näin:

Tuulomaantorttu
(uunipellillinen)

Pohja:
2 munaa
3 dl sokeria
150 g voita
(150 g suklaata, kaapista löytyi niin lisäsin mukaan)
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta (ja jos ei oo, niin käytä 2 tl ruokasoodaa niinkuin minä tänään hädissäni)
2 tl vaniljasokeria
1 1/2 dl maitoa

Kuorrutus:
250 g tomusokeria
25 g voita sulatettuna
4 rkl kylmää kahvia (tuo kylmyys ei ole välttämätöntä, varsinkin jos huomaa kuorrutusta tehdessä että tänään ei tietenkään ole kukaan jättänyt pannuun yhtään mitään ja on pakko pikapikaa keittää kupillinen kahvia että saa neljä ruokalusikallista)
1 rkl kaakaojauhetta
Pinnalle:
1 dl kookoshiutaleita - tai niin paljon kun tuntuu hyvältä

- Vaahdota munat ja sokeri
- Lisää sulatetttu, jäähdytetty rasva (ja suklaa)
- Lisää yhdistetyt kuivat ainekset sekä maito
- Sekoita tasaiseksi
- Levitä taikina uunipannuun leivinpaperin päälle
- uunin keskitasossa 200 astetta noin 20 minuuttia
- Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään
- Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle
- Ripottele kookoshiutaleet pinnalle
(siisti reunat, tulee edustuskelpoisempi ja reunat voi syödä itse)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

heh, mä oon aina vaan puhunu ja kuullu puhuttavan mokka- tai suklaaneliöt (tai -ruudut). No olen pääkaapunnista päin lähtösin. Mies ja hänen puoli puhuu masaliisasta, jota minä en ikuna ollu kuullukkaan ja oli ihan hassu nimitys mun mielestä kun mies ja nainen samassa; Masa ja Liisa... He tulevat satakunnasta. Eli kaippa tuokin on joku maakunnallinen juttu??

Anonyymi kirjoitti...

Äidilläni, ja sen myötä minullakin, tuon nimi on nimenomaan Tuulomantorttu, mutta vain yhdellä a:lla tuossa välissä. Olen antanut itseni ymmärtää, etä mokkaruuduissa olisi pohjassa aina mukana joko suklaata taikka kaakaojauhetta? Sen mukaan olisi koskaan tehnyt mokkaruutuja! En edes teininä koulun kotitaloudessa.
Mutta minä kyllä liputan nimenomaan kahvin puolesta. Kerran käytin lämmintä (kun juurikin kukaan ei ollut jättänyt leivontaan kahvista jämää), ja kuorrute mokoma jämähti rumaksi kökkärepelloksi pohjan päälle. Jähmettyi siis liian pian; kuvittelin sen johtuneen kahvin kuumuudesta?

Irena kirjoitti...

Taru: Joo en tiedä tuosta maakunnallisuudesta, toisaalta samalla paikkakunnalla (ainakin täällä päin) kuulee eri versioita. Mutta sitten kun kutsuntatapa siirtyy yleensä äidiltä tyttärelle, voi juuret johtaa ihan eri paikkaan kuin mitä murretta puhuu..

Äiti-Puffa: Sain levitettyä päällisen, mutta oudon kuiva oli (vaikkakin herkullinen). Ehkä ensi kerralla pitäisi jäähdytellä ainekset paremmin..